АКАТИСТИ


Акатист или несједална песма (grčki - Ακαθιστος, [слушати] стојећи на ногама) је химна благодарности и представља песничко дело које је по својој форми блиско древном кондаку, али је од њега суштински веома различит. То је могло би се рећи велика поема која се састоји од 24 песме - 12 кондака и 12 икоса, а да при томе икос има завршетак као и први кондак, а сви кондаци имају припев Алилуја.

Православна химнографија познаје акатисте посвећене Светој Тројици, Часноме Крсту и неким светитељима. Акатист најшире употребе јесте онај посвећен Пресветој Богородици, "Возбраној Војеводје", (Заштитници Цариграда); ово је ремекдело византијске литургијске химнографије. Овај акатист има облик поеме сачињене од 24 икоса и кондака, а сваки икос сачињен је од прозби сачињених од дванаест стихова (подобно опису из Откривења, гл. 12), и завршава се узгласом: "Радуј се Невесто, неневесна!" Ова химна има за основ кондаке које је испевао Роман Слаткопојац (491-560), ђакон у Бејруту и Цариграду, а приписује се патријарху Сергију (између 610. и 638). Византијски филозоф Михаило Псел (VI век) приписује овај акатист Георгију Писидијском, библиотекару Свете Софије, који га је, наводно, саставио 629. године, у доба цара Ираклија, поводом византијске победе над Аварима који су опседали Цариград, победе која је приписана Пресветој Дјеви ("Благодаримо Ти за победу"). Овај догађај представљен је у иконографском облику у 24 сцене на западним зидовима пронаоса. Особито се пева у суботу која претходи петој недељи васкршњег поста. Овај акатист даје богослужбену потврду учењу о Дјеви Марији као Пресветој Богородици - Θεοτοκος, које је потврдио Трећи Васељенски Сабор у Ефесу (431.), као и другим начелним видовима православне христологије и мариологије у V и VI веку.

Литургичка употреба акатиста прописана је типиком за пету суботу Великог поста, на јутрењу, и то је тзв. Похвала Богородици. За друге акатисте наш боголужбени Устав једноставно речено не зна. Сво небројено мноштво акатиста, који се налазе по молитвеницима, каноницима, зборницима акатиста, представљају продукт каснијег стваралаштва. Рецимо, у Русији је распрострањено неколико стотина акатиста у част разних икона Пресвете Богородице, о разним догађајима, акатиста који су намењени појединим светитељима, Крсту, страдањима Христовим, Васкрсењу...

Акатисти се могу разврстати на више начина. У МОЛИТВЕНИКУ, акатисти су разврстани на следећи начин:

Акатисти посвећени Господу,
Акатисти посвећени Богородици,
Акатисти посвећени небеским силама,
Акатисти посвећени светима,
Акатисти за различите потребе.

Акатист јесте најпре поздрав и радост и похвала Пресветој Богородици. Тај први Акатист, који се зове и Благовештењски, састав је непознатог црквеног песника, и настао је негде крајем шестог или почетком седмог века. Први пут забележена његова молитвена употреба доводи се у везу са опсадом Цариграда од стране Авара и персијског цара Хозроја 626. године, за време византијског цара Ираклија и цариградског патријарха Сергија, када је Цариград чудом Божјим и молитвама Пресвете Богородице био спасен опсаде. Тада је (8. августа 626. године) цео народ сву ноћ стојећи појао химну Мајци Бога Аогоса - Господа нашег Исуса Христа.

Њу је Бог изабрао као посредницу нашега спасења и помирења са Богом. Зато је послао Светог Архангела Гаврила да донесе Благу вест, и да поздрави Пресвету "Радуј се, Благодатна! Господ је с Тобом, благословена си Ти међу женама". Она нам је родила Спаситеља света, Који нас је избавио од Греха и вечног проклетства, и од робовања демонима. И за сва безбројна добра која нам је Пресвета учинила, и увек чини, дужни смо да Јој певамо изабране похвале описане у Акатисту. А Она је брза помоћница, па ће нам узвратити помоћ у свима невољама, и даровати нам Царство небеско.

Од тога што се ова химна појала "стојећи" дошао је и назив "Акатист" (=несједален), јер у време његовог читања или појања није допуштено седети (осим у случају болести и немоћи).

Овај Акатист је данас у веома широкој употреби у Цркви Православној. Пре свега, он се богослужбено поје (чита) на суботном јутрењу 5. седмице Светог Великог Поста (као II бденије). А у приватној молитвеној пракси угдавном представља битни део дневног келијног монашког правила, док га и побожни мирјани радо користе као своју усрдну молитву. По могућству треба га читати свакога дана. Ако неко нема времена да прочита цео, нека чита један део па сутра продужити.

Својом лепотом и складношћу Акатист Пресветој Богородици је послужио као узор и образац многим каснијим богонадахнутим црквеним песницима при састављању сличних молитвених химни - Акатиста, а у част Пресвете Тројице, Господа нашег Исуса Христа, најважнијих Јеванђељских догађаја, Анђелских Сила небеских, многих Светих Божјих, чудотворних икона Пресвете Богородице...

Ова збирка "Православних Акатиста" је приређена као покушај обједињавања неких од најпознатијих Акатиста, како би се богочежњивим душама православних хришћана олакшало молитвено обраћање Господу и Светима Његовим. Неки од Акатиста су у већ познатим и коригованим преводима (Св. Владике Николаја, оца Јустина Ћелијског, проте Живана Маринковиђа...), а неки су на овај начин сачувани од заборава по старим манастирским књигама Богу знаних преводилаца.

Акатисти који се читају одређеног дана у недељи су назначени даном читања поред назива Акатиста у садржају. Остале Акатисте требало би прочитати барем на дан прослављања Црквеног празника и Светих за који су везани; или већ према правилу, потреби, жељи и љубави коју имамо за Бога, Свете Његове и наше ближње.

КАКО СЕ ЧИТА АКАТИСТ? - МОЛИТВЕ ПРЕ ЧИТАЊА АКАТИСТА

Акатист се може читати и код куће, нпр. на крају јутарњих или вечерњих молитви, али може се читати и у слободно време. У том случају, поредак читања је овакав:

Господе Исусе Христе, Сине Божији, ради молитава Пречисте Твоје Матере и свих светих, помилуј нас. Амин.

Слава Теби, Боже наш, слава Теби!

Царе Небесни, Утешитељу, Душе Истине, Који си свуда и све испуњаваш; Ризницо добара и Животодавче, дођи и усели се у нас, и очисти нас од сваке нечистоте, и спаси, Благи, душе наше.

Свети Боже, Свети Крепки, Свети Бесмртни, помилуј нас. (трипут)

Слава Оцу и Сину и Светоме Духу, и сада и увек и у векове векова! Амин.

Пресвета Тројице, помилуј нас; Господе очисти грехе наше; Владико, опрости безакоња наша; Свети, посети и исцели немоћи наше, имена Твога ради.

Господе помилуј! (трипут)

Слава Оцу и Сину и Светоме Духу, и сада и увек и у векове векова! Амин.

Оче наш, који си на небесима, да се свети име Твоје, да дође царство Твоје, да буде воља Твоја, и на земљи као и на небу; хлеб наш насушни дај нам данас, и опрости нам дугове наше, као што и ми опраштамо дужницима својим; и не уведи нас у искушење, но избави нас од злога.

Господи помилуј! (дванаест пута)

Слава Оцу и Сину и Светоме Духу, и сада и увек и у векове векова! Амин.

Приђите, поклонимо се...

Псалам 50.

Помилуј ме, Боже, по великој милости Својој и по обиљу милосрђа Свога очисти безакоње моје. Опери ме добро од безакоња мога и од греха мога очисти ме. Јер безакоње своје ја знам и грех је мој стално преда мном. Теби јединоме сагреших, и зло пред Тобом учиних, а Ти си праведан у речима Својим и чист у суду Своме. Гле, у безакоњима се зачех и у гресима роди ме мати моја. Гле, истину љубиш, и јављаш ми непознатости и тајности премудрости Своје. Покропи ме исопом и очистићу се; умиј ме и бићу бељи од снега. Дај ми да слушам радост и весеље, да се прену кости потрвене. Одврати Лице Своје од грехова мојих, и сва безакоња моја очисти. Срце чисто сагради у мени, Боже, и дух бодар обнови у утроби мојој. Не одгурни ме од Лица Твога, и Духа Твога Светог не одузми од мене. Дај ми радост спасења Твога, и духом владалачким утврди ме. Научићу безаконике путевима Твојим, и безбожници ће се обратити Теби. Избави ме од крви, Боже, Боже спасења мога; обрадоваће се језик мој правди Твојој. Господе, отвори уста моја и она ће казивати славу Твоју. Јер да си хтео жртве, ја бих Ти принео; за жртве паљенице не мариш. Жртва је Богу дух скрушен; срце скрушено и смерно Бог неће одбацити. По доброти Својој, Господе, чини добро Сиону, и нека се подигну зидови јерусалимски. Тада ће ти бити миле жртве правде, приноси и жртве паљенице. Тада ће метати на жртвеник Твој теоце.

Прочитати АКАТИСТ...

По свршетку читања акатиста:

Достојно је ваистину блаженом звати Тебе, Богородицу, увек блажену и пренепорочну, и Матер Бога нашега. Часнију од Херувима и славнију неупоредиво од Серафима, Тебе што Бога Реч непорочно роди, ваистину Богородицу величамо.

Слава Оцу и Сину и Светоме Духу, и сада и увек и у векове векова! Амин.

Господи помилуј! (трипут)

Господе Исусе Христе, Сине Божији, ради молитава Пречисте Твоје Матере, преподобних и богоносних отаца наших и свих светих, помилуј нас. Амин.

Линк за велики избор Акатиста

АКАТИСТ ГОСПОДУ НАШЕМ ИСУСУ ХРИСТУ

АКАТИСТ ПРЕСВЕТОЈ ВЛАДИЧИЦИ НАШОЈ БОГОРОДИЦИ

АКАТИСТ ПРЕОБРАЖЕЊУ ХРИСТА СПАСИТЕЉА  

АКАТИСТ ПРЕСВЕТОЈ БОГОРОДИЦИ "ТРОЈЕРУЧИЦИ"

АКАТИСТ ПРЕСВЕТОЈ ТРОЈИЦИ

АКАТИСТ СВЕТОМ ЈОВАНУ КРСТИТЕЉУ

АКАТИСТ СВЕТОМ АРХАНГЕЛУ МИХАИЛУ

АКАТИСТ СВЕТИМ АПОСТОЛИМА ПЕТРУ И ПАВЛУ

АКАТИСТ СВЕТОЈ ТРОЈИЦИ ЈЕРАРАХА 

АКАТИСТ СВЕТОМ ЈОВАНУ ЗЛАТОУСТOM

АКАТИСТ СВЕТОМ ВЕЛИКОМУЧЕНИКУ И АРХИЂАКОНУ СТЕФАНУ

АКАТИСТ СВЕТОМ ВЕЛИКОМУЧЕНИКУ ДИМИТРИЈУ 

АКАТИСТ СВ. НИКОЛАЈУ МИРЛИКИЈСКОМ ЧУДОТВОРЦУ

АКАТИСТ СВЕТИМ БЕСРЕБРЕНИЦИМА И ЧУДОТВОРЦИМА КОЗМИ И ДАМЈАНУ

АКАТИСТ СВЕТОМ И ВЕЛИКОМ ПРОРОКУ ИЛИЈИ

АКАТИСТ СВЕТОМ ВЕЛИКОМУЧЕНИКУ ПАНТЕЛЕЈМОНУ

АКАТИСТ СВЕТОМ ВЕЛИКОМУЧЕНИКУ И ПОБЕДОНОСЦУ ГЕОРГИЈУ

АКАТИСТ ПРЕПОДОБНОЈ И БОГОНОСНОЈ МАТЕРИ НАШОЈ ПАРАСКЕВИ

АКАТИСТ СВЕТОМ НИКОЛАЈУ ВЕЛИМИРОВИЋУ

АКАТИСТ СВЕТОМЕ ВАСИЛИJУ ОСТРОШКОМ

АКАТИСТ ПРЕПОДОБНОМ ОЦУ СЕРАФИМУ САРОВСКОМ

АКАТИСТ СВЕТОМЕ ЈОВАНУ КРОНШТАТСКОМ 

АКАТИСТ ПРЕПОДОБНОМЕ СЕРГИЈУ РАДОЊЕШКОМ

АКАТИСТ СВЕТОЈ КСЕНИЈИ ПЕТРОГРАДСКОЈ

АКАТИСТ СВЕТИМ МУЧЕНИЦАМА ВЕРИ, НАДИ И ЉУБАВИ И ЊИХОВОЈ МАЈЦИ СОФИЈИ  

АКАТИСТ СВЕТОЈ МУЧЕНИЦИ МАРИНИ - ОГЊЕНОЈ МАРИЈИ