Молитва за умножење љубави - Владика Николај Велимировић

Господе Боже, творитељу и Сведржитељу, Који си саздао свет невидљиви и видљиви из преобиља љубави, и Који све држиш јаком Десницом Твојом, Теби се молимо у овај дан: услиши нас, помилуј и спаси. Не молимо Ти се сада, Благи Боже, само за себе и за свој народ, него за све народе и племена што их држи црна зенља, а нај више за народ крштен, код који се, од многих безакоња, утулио огањ љубави, а разбуктао пламен мржње. Молимо Ти се, Свемогући Свемилостиви Творче и Оче наш: погаси пожар мржње и зажежи огањ љубави у срцима народа Твојих.

Боже Вечне Истине и Вечне Љубави, Који си открио људима Истину и засведочио Љубављу преко Сина Твојега Господа Исуса Христа Распетога и Васкрслог, ваистину Праведан је гњев Твој на род љуцки у наше дане, јер су многи презрели Истину и обрнули се од Тебе ка лажним боговима, који су их завели у беспутну пустињу која се зове лаж, мржња и злочин. Ти једини можеш нас повратити на пут прави. Покајнички вапијамо Ти: погаси што пре пожар мржње и зажежи огањ љубави у срцима свих народа Твојих. Христе Свесилни, Ти Који си утишао буру на мору, утишај садашњу буру мржње што хоће да нас све потопи, на радост Твојега и нашега архипротивнока; и Ти који су губави очисти од губе, очисти све нас од губе мржње и насиља; и Ти који си отворио очи слепима, отвори духовне очи људима , да би човек видео у човека брата, а не кривника; и Ти Који си завештао Апостолима Твојим Љубав као твоје последње завештање, разгори, о Царе Љубави, разгори Божанску Љубав у срцима свих међусобно завађених народа!

Умножи Господе Љубав на зенљу. Нека дође Царство Љубави на зенљи као што је на небу. Озебли смо од мржње – дасе огрејемо на сунцу Љубави.

И да сви познамо да је Љубав највећа стварност и нај већа сила на свету. Он даје снагу, пружа утеху, односи победу, исцељује све слабости душа и тела. Она умножава Свако друго добро које људи пожеле.

Претежнија је од сваког знања, сваког богаства и сваке славе земаљске. Љубав је јача од смрти и пакла лако прави мост преко смрти и пакла у живот вечни.

Молимо Ти се, Господе услиши нас и даруј нама Људима Светитељску! Да не мислимо зло и да не желимо освету.

Боже Оца нашег Светпг Саве, који се трудио за срећу свих народа са којима сретао из превелике Љубави према Теби и према свима народима Твојим: Дај и нама такву Љубав, да би се смели усудити славити Те са Анђелима и певати: Свјати, Свјат Господ Саваот. Амин.

У Бечу 11. фебруара 1945 ( свети Владика Николај )