Свети апостоли Петар и Павле Црквена Слава 14. јули 2024. г.
Holy Apostles Peter and Paul Church Slava, July 14

Парохија светих апостола Петра и Павла у Атланти свечано је обележила своју храмовну Славу светом Архијерејском Литургијом у недељу 14. јула 2024. године.

Уочи Славе, у суботу 13. јула, по доласку Његовог Преосвештенства Епископа Иринеја, служено је Вечерње богослужење с почетком у 18:00 часова. Вечерњу службу предводио је отац Борис Чоловић из Шарлота, који је донио мошти свете Анастасије (мајке светог Василија Острошког) и омофор светог Василија Острошког. Верници су имали прилику да целивају свете мошти и омофор и помоле се над њима.

Након Вечерње службе, надлежни свештеник отац Миладин и чланови грађевинског одбора упознали су Његово Преосвештенство са досадашњим радовима на фрескописању храма. Владика Иринеј је похвалио досадашње радове, оценивши их изузетно добро тематски усклађеним и са одличним одабиром боја на фрескама, и дао свој благослов за наставак радова. За све присутне потом је уприличена вечера.

У недељу, 14. јула, с почетком у 10:00 часова, служена је Света Архијерејска Литургија. Његовом Преосвештенству су саслуживали протојереј-ставрофор Борис Чоловић, протојереј- ставрофор Томас Алесандрони, јереј Сребренко Видаковић, надлежни свештеник протојереј Миладин Благојевић, и ђакон Данијел Август, док је у олтару чтецирао гост из Вашингтона, господин Ђон Бафалини.

Његово Преосвештенство је у својој беседи на Јеванђелску тему (Мт. 6,22-33) подучио присутне речима: +Љубав и милост Божија непрестано се показује на човеку, и Бог кроз векове помаже и даје одговоре на животна питања. Господ нам кроз данашње Јеванђеље даје одговор на егзистенцијално питање: Да ли човек ради да би живео, или живи да би радио? Исто питање Господ је поставио светом Петру: Да ли сте спремни да следујете Мене, оставите свој досадашњи живот и постанете моји ученици? Да ли сте спремни да дате пролазно и пропадљиво за вечно? Ово питање се поставља и нама данас, а одговор налазимо у Светом Писму: Шта је важније v људски живот или храна? Да ли ми, људи створени по лику Божијем, владамо над храном или она над нама? Такође, шта је претежније v душа и тело или одећа коју носимо? Шта треба више украшавати током живота? Водите рачуна о ономе што је заиста битно у овом животу v то је поука данашњег Јеванђеља.(

Након Литургије пресечен је славски колач са овогодишњим кумовима, Сретом и Смиљом Пешикан, а за кумове за следећу годину пријавили су се Ристо и Мира Тривуновић. По завршетку богослужбеног дела, под павиљоном Коло српских сестара припремило је богату славску трпеза.

Програм поводом Славе отворио је дечак Новак-Ноле Шобо са славском здравицом, која је изазвала буре одушевљења и овација. Затим се присутним гостима обратио и поздравио све председник црквене општине, господин Никола Вукмановић, а потом и председница КСС, госпођа Милана Вујић, која је фрескописцу господину Александру Вујићу у име наше цркве даривала књигу о држави Џорџија. Господин Вујић се захвалио парохији на срдачном пријему и свакој врсти помоћи и изразио радост због наставка сарадње.

Свештеник Миладин се захвалио Његовом Преосвештенству на доласку, као и свим свештеницима, гостима и парохијанима. Потом је позвао госпођицу Зорану Мршић, која је заједно са својом сестром Александром Странг пре три године покренула фондацију под окриљем наше парохије, кроз коју се финансијски помажу млади студенти наше парохије. Госпођица Зорана је поздравила све присутне и изразила срећу што је њихова идеја нашла подршку међу парохијанима и даје резултате већ трећу годину. Додала је да је фондација свесна финансијских искушења кроз која пролазе студенти и њихови родитељи током студирања и да је циљ фондације да им на овај начин помогне.

Добитници стипендија за 2024-2025. годину су: Антоанета Дамјановска, Михаило Благојевић и Милица Хрњак. Такође, фондација је даривала све младе парохијане који су завршили средњу школу књигом Светог Писма.

У наставку, деца из недељне школе хорски су извела пар нумера наших изворних етно песама.

Нека Васкрсли Господ молитвама св. првопрестолних апостола Петра и Павла, св. Василија Острошког и св. Анастасије, подари благослов, мир, радост и напредак у годинама које долазе.